menurajz

Európában egyedülálló technológia
A Hargita Wood Kft. az Európai Unió területén egyedüliként rendelkezik egy teljesen egyedi elvek szerint működő, akár 65-70 % vízeltávolító képességű, nagyon széles alapanyag körben alkalmazható biomassza szárítóval és feldolgozó gépsorral. Feldolgozható alapanyagok: fa és mezőgazdasági lágyszárú, szeszipari törkölyök, gombakomposzt, baromfitrágya, kommunális szennyvíziszap stb.

Előtérben a szalma brikettálása

Az évente megújulóan termelődő ún. lágyszárú mezőgazdasági alapanyagok világszerte az egyik legnagyobb tömegét adják a tüzelési célú biomassza hasznosításához. Ezen belül kiemelt figyelmet érdemel a különböző növények szalmája.

Az elmúlt időszakokban több, különböző gyártmányú gép próbája bizonyította, hogy a szalma egyes speciális tulajdonságai ezt a feladatot nem teszik könnyűvé.

Ilyen tulajdonsága az, hogy meglehetős könnyen és gyorsan magába szívja a levegő nedvesség tartalmát. Kevéssé felaprítva csöves szerkezete nagyfokú rugalmasságot ad az anyagnak, ami a préselő erő ellenében hat. Ezért az így készített brikett nem elég tömör, mállékony. Megdarált állapotban a térfogat súlya kb. 0,05 azaz 1 m3 darált szalma súlya mindössze kb. 50 kg. Ezen kívül a darált szalma (és por) rendkívül hajlamos a környező felületekre tapadásra, a lerakódásra, boltozódásra stb.

Az EB-350-40 brikettáló prés névleges teljesítménye 350 kg/ó késztermék. Ehhez kb. 7 m3 darált szalmát kell feldolgozni, ami tetemes terjedelem. A gyakorlati próbák során a teljesítmény kb. 200 kg/ó volt, ami kb. 4 m3 alapanyagnak felel meg. Ez pedig a gép gazdaságos üzemeltetéséhez kevés.

A CserkassziElevatorMas vezetőinek meghívására és a gyár költségére Csetneki István ügyvezető június 16-19. között a gyár mérnök és szakember gárdájával közösen arra vállalkozott, hogy ezt a problémát megoldja. Első lépésként sikerült megnyugtatóan stabilizálni tiszta szalmából jó minőségű brikett gyártását. Ennek következtében a brikett tömörsége 1,2 lett, a kötés pergésmentes szilárd és a keresztmetszet megőrizte a szalma aranysárga színét. A készült brikett 300 mm hosszú, súlya 800 g lett (középen természetesen kb. 20 mm hosszanti furattal).

Második lépcsőben biztosítani kellett a megfelelő mennyiség bejuttatását és feldolgozását. E célból módosított kúpos csiga készült az eredetitől eltérő méretekkel, illetve egy teljesen új kialakítású fogadógarat-adagoló csiga egység került az eredeti helyére. Ez biztosítja a szabályozható előtömörítést. A próbákon a prés elérte a 360 kg/ó teljesítményt. Csetneki István eljövetele után a kísérletek tovább folynak. A gyári szakemberek tájékoztatása szerint további változtatással tovább növelik a beadagolható mennyiséget. Ettől a prés teljesítményének további növekedését várja mindenki.

Az átalakított brikettáló változatlanul alkalmas lesz minden más alapanyag feldolgozására is. A különbözőséget várhatóan az EB-350-40 helyett az EB-350-50 típusjel fogja megjeleníteni. A gyárban tett látogatás alkalmával a két cég vezetői között ukrán kezdeményezésre megállapodás jött létre, mely szerint az EB-350 brikettáló prést és variánsait a továbbiakban kizárólag a Hargita Wood Kft. képviseli és forgalmazza az EU területén.

előző oldalra oldal tetejére

kep
menurajz
© Hargita Wood Kft. 2008-2020AVM Matrica - egyedi pólók, fal- és autómatricák